Fjärilens livscykel tema i Kaninen

 Hej på er;

Tiden går verkligen fort och vi är ute med barnen och njuter med varmt väder och solstrålen.

De sista veckorna har vi jobbat mycket med Fjärils livscykel, barnen har varit mycket engagerad och nyfikna att se och utforska själva hur en små larv blir en fjäril och flyger i väg.

 Denna vecka försätter vi att jobba med en tema som handlar om fjärils livscykel och de larverna har blivit nu .  

Vi har förklarat till barnen hur blir de larverna en puppa " När larven har ätit färdigt och inte behöver växa längre , sker ytterligare en skinnömsning. Denna gång är det inte en ny larv som kommer fram ur det gamla skinnet. Istället blir insekten en tämligen orörlig puppa.

Den Förvandlingen kallas förpuppning och föregås hos många arter av att larven spinner in sig i en kokong. Under puppstadier är insekten i regel inaktiv. Den kan varken klättra, krypa eller äta.

Även om puppan knappt kan röra sig och absolut inte flyga , kan man tydligt se blivande vingar, ben och antenner. Barnen har verkligen intresserad och entusiastiska att släppa fjärilen i väg. 






I torsdags hade vi 5 årsgruppen i torget , där barnen har fått skapa sin egen pärm för att kunna spara deras papper om olika aktiviteter som gjorde under denna terminenen . De fick även se hur mycket dem kom ihåg i från projekt boken ( Kurran och Pigan räddar en larv). Detta gjorde vi med hjälp av olika bilder ifrån boken som fick lägga upp till en tidslinje. 







Utomhuspedagogik har vi varje dag olika skapande aktiviteter och nya utmaningar som tävling, rörelse, måla , rita, också barnen har skapat egna mönster med pärlplattor där barnen har möjlighet att utvecklas finmotorik, ett matematik tänkande, problemlösning, träna också på färgerna och färgsortering, pärla efter mönster eller mer avancerade mönster, "knäcka koden"/hitta en strategi för hur man pärlar efter mönster, skapa egna mönster att pärla efter, återskapa ett pärlmönster efter eget tänkande och fantasi.



Vi önskar er en trevlig helg .

Personalen i kaninen

Populära inlägg