Vad har hänt de senaste veckorna på Ekorren?

Det var ett tag sedan vi på Ekorren uppdaterade bloggen. Som ni vet har läget varit ansträngt med hög frånvaro. Vårt fokus har varit att se till att barnen haft meningsfulla och roliga aktiviteter. Nedan kommer lite bilder från det som erbjudits barnen: 

"Titta! Jag har gjort Pippi Långstrump!". 
I en artikel av Åsa Fridman på förskoleforum.se kan vi läsa om måltidspedagogik och att " mat ska vara lustfyllt, och något man ser fram emot. Speciellt för barn är det viktigt att maten är så långt ifrån tvång man kan komma. Mat ska också vara fint och trevligt serverad. Måltiden är en viktig social gemenskap."
Vi utmanas varje dag i att ge barnen ett öppet förhållningssätt till den mat som serveras. Vår kock erbjuder en stor variation av mat och som tillåter fantasifull matupplevelse. Här har barnen fått en ny matglädje genom att skapa en visuell bild av maten som sedan åts med glädje. 



Då intresset för fordon är stort hos många av våra barn skapade vi en miljö där flera barn kunde ta del av detta intresse. VI projicerar utsikten från en bilförare som senare har utvecklats till buss och racerbil. Barnen ställer i ordning sin miljö efter vilket fordon som kör.
 "Jag vann över den andra racingbilen".
 "Nu ska jag stanna och släppa av människorna". 

Vi har också fått inköpt vävar till försklan vilket skapade intresse för många. Med begränsat antal vävar fick fyra kompisar börja skapa med vävarna. I detta tränas koncentrationsförmågan och även finmotoriken. Barnens fantasi och val av färger får sväva fritt. 

"Månsanden" har också kommit fram igen vilket också är stort intresse. Här kan några barn känna hur denna sanden formar sig och skapa massa olika former och figurer. Ibland leker dem cafe, ibland bygger dem vulkaner.






Då nya mjukare klossar fått skapa hem på Ekorren byggs det massor av olika byggnader. Barnen har också tagit in duplo och varierar oändligt mycket. En del byggen får stanna över natten så barnens lek kan fortsätta kommande dag. Samtliga byggbilder har barnen tagit själva. 




När intresset för barbie och dockor ökade i gruppen  fick barnen göra sitt eget barbiehus. 
Vad behöver man i huset? 
"en toalett, en säng, och där man kan äta mat"
Vi tittade på internet och hittade olika miljöer. När vi senare lät barnen utforska det nya materialet så tog de fram de möbler som vi har till duplo och smådockorna. Ficklamporna kom barnen på kunde användas som lampor i de olika rummen. Deras fantasi har skapat detta fina hus - magiskt! 


Tidigare när snön kom fick barnen ta ut "skjärtlappar" och åka på backen. Ni kan inte tänka er hur snabbt det gick! Barnen åkte från toppen på backen ända ner till Kaninens terrassdörr! Vissa åkte på magen och andra på rumpan. 


Den skapande verksamheten har också fått ta plats när vi md piprensare och pärlor skapade fina hjärtan. Detta var ett enkelt sätt för barnen att lugnt sitta och pyssla. Många av barnen ville göra dessa som gåva till familjemedlemmar. 




Populära inlägg