Kaninen: Prosit!

Nu kommer vintern i antågande och med det kommer förkylningsvirus som ett brev på posten. Vi har därför börjat med att undervisa om sjukdomar, hälsa och välbefinnande. Vi har läst och projicerat upp boken "Se upp för prosit!". Vi har haft diskussioner om vikten av att tvätta händerna och när det är som viktigast att sköta sin handhygien. Vi kommer att fortsätta vårt arbete med sjukdomar och hälsa även nästa vecka.


Under veckan har vi även utforskat digitala verktyg. Barnen har fått kunskap om QR-koder och hur vi använder ipad för att scanna en unik kod, en sorts streckkod. Vi har pratat om ordet "scanna". När scannar vi och vid vilka tillfällen? Vi kom fram till att vi scannar i affärer och på bussen osv. Barnen har själv fått scanna och lyssna på digitala sagor. 



Vi har även haft ett fysik experimenterat, Sugande glaset, och utforskat tryck och temperatur. Vi tog en tallrik med vatten och karamellfärg. Vi frågade barnen vad de trodde vi skulle göra med materialet. 
  • Vi ska leka med färg
  • Vi ska tända ett ljus 
  • Det kommer att brinna i tallriken
  • Vatten släcker eld, då kan det inte brinna.


Vi tände ett värmeljus och lade den i tallriken med vatten. Vi satt över glaset och barnen fick se att ljuset slocknade. Vi frågade barnen varför de tror att ljuset slocknar och barnen sa:
  • Det slutar brinna
  • Vi lade på glaset så luften kommer inte in. Elden behöver luft.
Vi berättade att, precis som barnen nämnde, att det blir syrebrist. Luften svalnar i glaset och det blir ett vakuum och vatten trängs in i glaset.

Populära inlägg