Kaninen: Tvätta händerna!

Vi har i veckan pratat om virus och bakterier. Vi har pratat om våra lärdomar från boken "se upp för prosit!" och barnen sa att:

Prosit är en bakterie. Han vill gå in i andras näsor. Det är viktigt att vi hostar och nyser i armvecket. Om vi nyser rätt ut sprider det sig ut till andra. Vi behöver tvättar händerna med tvål noga. 

Vi har läst en berättelse utgiven av Folkhälsomyndigheten, "Folke frågar om virus och bakterier". Vi fick veta en massa nyttig information.

Vi blir sjuka av virus och bakterier. De är så små att man inte kan se dem. Vi kan bara se dem i mikroskop. Bakterier kan flyga och hoppa från händerna så att andra blir sjuka. Man ska tvätta händerna så att bakterierna ska försvinna. Om vi är sjuka ska vi vara hemma så att bakterierna inte sprids vidare. När man är sjuk ska man ligga i sängen och vila.

Vi har också läst "lär dig tvätta händerna". 

Vi fick lära oss att när vi tvätta händerna ska vi sjunga blinka lilla stjärna. Bakterierna försvinner om vi tvättar händerna länge. Vi ska tvätta händerna i trettio sekunder.

Barnen har ritat bakterier....




Vi gjorde ett experiment med brödskivor. Vi rörde vid en brödskiva utan att ha tvättat händerna. Vi tvättade sedan händerna och rörde vid en annan brödskiva. Barnen fick komma med hypoteser om vad de tror kommer hända.

Brödbiten som vi rörde med smutsiga händer blir gammal och ändrar färg, kanske svart. Den andra brödskivan som vi rörde när vi hade tvättat händerna händer det inget med.

Vi får se i nästa vecka vad som kommer att hända. Det blir spännande att se resultatet. 

Populära inlägg