Besök från sagokaraktär

 Idag kom en ny karaktär på besök hos oss. Den gamle mannen som följer med mus-broren att leta efter systern kom på besök. Han hade en korg med sig med saker som han hade odlat i sin trädgård. Han visade ett magiskt gräs och vi fick magiska fröer av honom. 


När vi kom in undersökte vi fröerna och det magiska gräset. Vi gjorde en bildsökning på Google och hittade andra bilder med liknande "gräs". Barnen fick noga titta och hitta en bild på vad de trodde var samma sak som vi hade framför oss. När de var eniga så läste vi att det vi fått hette "smörgåskrasse". Barnen fick smaka och uppleva efter något som heter SEPERE-metoden:

Livsmedelsverket presenterar en metod som heter SAPERE. Sapere är latin och betyder ”att kunna”, ”att smaka”, ”att veta” och ”att känna”. Allt på en gång. Och det är en alldeles utmärkt definition av vad själva Sapere-metoden går ut på”.

·      Barnen fick magiskt gräs och vi försökte ta reda på vad det var för något. Genom en bildsökning på Google försökte vi hitta bilder som så lika ut för att ta reda på vad det magiska gräset heter. Smörgåskrasse heter det.

·      När vi tagit reda på vad det hette fick barnen lov att lukta, känna och smaka på det. Detta är en dela av Saperemetoden som innebär att uppleva livsmedel med alla sina sinnen.

·      Vi undersökte sedan fröna och såg att fröna också var smörgåsfrön. PÅ baksidan stod det hur man skulle göra för att odla. Just dessa fröerna skulle man inte använda jord för att odla.

·      Barnen fick lägga papper på en bricka. Sen blöta ner papperna och strö över fröerna. Sedan fyllde vi på med mer vatten. Nu återstår att se hur det växer













Populära inlägg