Den fria leken

 Vi har fått önskemål från er vårdnadshavare att se mer av den vardagliga verksamheten som sker på förskolan. Under dagarna på förskolan erbjuds barnen stor variation av planerad verksamhet som är styrd av vuxna eller förberedda för barnen. Det är bra att veta att utbildningen som sker ska finnas på plats under hela dagen, därför ingår det i vårt uppdrag att se till att denna utbildningen finns tillgänglig. Det ingår också i utbildningen att stimulera till lek och fantasiupplevelser. Vårt uppdrag handlar också om att se till att barnen får leka på "fri hand".  Både ute och inne (korta stunder) finns det möjlighet för barnen att utforska materialet som finns till hands och leka tillsammans med valfri kompis. 

Leken är grunden för utveckling, lärande och välbefinnande För barn är det lek i sig som är viktigt. I lek får barnen möjlighet att imitera, fantisera och bearbeta intryck. På så sätt kan de bilda sig en uppfattning om sig själva och andra människor. Lek stimulerar fantasi och inlevelse. Lek kan också utmana och stimulera barnens motorik, kommunikation, samarbete och problemlösning samt förmåga att tänka i bilder och symboler. Vi ser därför är det viktigt att ge barnen tid, rum och ro att hitta på lekar, experimentera och uppleva. Leken får en central plats i utbildningen. Undervisningen som sker på förskolan sker också i stor utsträckning på ett roligt och lekfullt sätt, sen att man lär undertiden är en bonus.

Barnen ska ges förutsättningar både för lek som de själva tar initiativ till och som någon av pedagogerna introducerar. Alla barn ska ges möjlighet att delta i gemensamma lekar utifrån sina förutsättningar och sin förmåga. Genom en aktiv närvaro är det möjligt att stödja kommunikationen mellan barnen samt förebygga och hantera konflikter. Pedagogerna har alltid ett vakande öga och öra som gör att vi försöker vara på plats för att undvika konflikter och hjälpa barnen att kommunicerar väl med varandra. Vi arbetar aktivt med att dela upp barnen i alla våra utrymmen dels för att ge barnens lek utrymme och för att den inte ska störas. Vi ser det som en stor vinning i att ha alla våra rum öppna för alla sorters lekar, ibland förvandlas ett rum till kiosk, skog eller varför inte ett tåg? 

































Populära inlägg