Sankta lucia, skänk mig en tia. Tian var trasig och fröken var knasig!

Julen kommer med stormsteg och ett steg i den riktningen är ju lucia. 

Enligt Svenska Kyrkan så kommer traditionen lucia kommer långt bak i tiden och handlar om en kvinna som bland annat kämpade mot ett tvångsäktenskap. Sägner säger att hon inte ville gifta sig för att hon ville skänka allt hon ägde till fattiga. När hon blev bortlovad så till en man som inte delade hennes tro så blev hon så tokig att hon gav bort hemgiften till de fattiga. Legenden säger då att hennes man avslöjade att hon var kristen och sedan dödade han henne. (källa: https://www.svenskakyrkan.se/jul/lucia )

Vi firar idag lucia med ljus i håret som ska symboliserar en gloria och för att bland annat uppmärksamma det fina som Lucia ville, att ge till de fattiga. I många julsånger sjunger vi om Lucia som kommer med fika, jul och frid till alla. 

Våra blivande skolbarn har vid några tillfällen fått öva på julsånger som sedan skulle framföras i form av ett luciatåg. Under förmiddagen har dem sjungit och skapar julglädje i sitt framträdande till resten av barnen på förskolan. Det blev en mysig stund med ljus, sång och pepparkakor. 




Populära inlägg