Kaninen: Den taggiga igelkotten!
Denna vecka har vi läst böcker om djuren i skogen. Barnen blev fascinerad av igelkotten och ville lära sig mer om den. Vi vill att barnen ska utforska sin omvärld och få kunskaper om hur årstiderna påverkar naturen runtomkring sig, men även hur våra djur påverkas.
Vad har barnen lärt sig om igelkotten?
De letar mat på kvällen eller natten. Vi kan ge igelkottarna vatten och äpplen om de är hungriga. De tycker också om sniglar, maskar och insekter. När de ser grävlingar och andra djur rullar de ihop sig som en taggig boll. Igelkotten går i ide på vintern. När djuren går i ide sover de under vintern. Alla djuren sover inte men igelkotten gör det.
Vi har plockat blad och hade skapande verksamhet där vi gjorde våra egna igelkottar och bladen fick vara taggar.
I veckan har vi också tittat på vårt årstidsträd, en lönn, som vi ska följa under ett helt år. Vad händer med trädet och löven under våra olika årstider? Vi har reflekterat och tittat på trädet.
Det var många blad förra gången. Då var bladen orange, gul och gröna. Nu har det ramlat ner massor blad. De blåser av! De har trillat av för att det är höst, och snart blir det vinter.
Vi har pratat om varför bladen trillar av och barnen har ställt sina hypoteser.
- För att det ska bli snö
- För att det blåser
- För att det är höst/vinter
Vi berättade att på våren och sommaren suger trädet upp vatten via rötterna i marken. Vattnet går sedan ut till bladen. När det blir kallt och is i marken kan inte trädet suga upp vatten längre. Trädet stänger igen alla öppningar och vattnet når inte bladen så de trillar av. Trädet är alltså stängt för vintern!