Kaninen: Hösten

Förra veckan när vi läste ur projektboken upptäckte vi att barnen intresserade sig för solen och skogen. Utifrån detta intresse valde vi att utforska naturvetenskap. Naturen skiftar ständigt omkring oss och det är något som många av oss tar för givet och inte reflekterar kring. Vi har i veckan börjat att prata om årstiderna och hur det påverkar oss, naturen och djuren. Syftet med detta är att barnen ska få lära sig om hur årstiderna hänger ihop och vilket samband som de har.

Vi har pratat om hösten och vad som kännetecknar denna årstid. Barnen berättade att under hösten så kommer halloween och då kan man ta fram pumpor och skära i dem. De sa också att vi behöver varma kläder, regnkläder och stövlar. Vi pratade om trädens utveckling, och vad som händer med bladen under våren, sommaren, hösten och vintern. Barnen berättade att under hösten blir det olika färger på bladen; gula, röda och orange och så småningom trillar de av från trädet.


Vi har tittat på samtalskort om hösten och diskuterat hur djuren blir påverkade under hösten. Vi pratade om ekorren som letar efter mat för att överleva vintern, och om fåglarna som flyger till varmare nejder.

Vi har skapat i ateljén och barnen har fått måla solen. Vi har pratat om solen och att den ger energi till både växter, djur och oss människor. Vi har även kommit in på odling eftersom växter/grönsaker/frukt behöver solljus för att växa. Nästa vecka ska vi påbörja ett experiment om just växter och solljus.

Populära inlägg