Päron och luftballonger

Denna veckan har vi introducerat framsidan på den nya boken som vi ska använda i vårt projekt. Barnen fick se framsidan av boken och vi diskuterade vad vi kunde se för spännande saker på omslaget.


Nedan följer barnens reflektioner

Luftballongen ser ut som en uggla
Nej, den ser ut som ett päron!
I luftballongen finns en varg!

Vi började prata om päron och om denna frukt kunde flyga. Några barn menade att det kunde päron, det syntes ju på bilden. Ett barn sa när jag leker kan jag se den (luftballongen) uppe, medan ett annat barn menade att man kan inte flyga med ett päron, man ska äta den!

Vi pratade om luftballonger och hur de kan flyga. Barnen sa att de inte visste så vi började att diskutera vanliga ballonger. Vad händer med en vanlig ballong? Barnen började reflektera och menade att i ballongen blåser man. Vi pratade om att det kommer in luft i ballongen och det är en av sakerna som luftballonger behöver för att lyfta. Vi tittade på en lite filmsnutt av en luftballong som lyfter och barnen såg då att det kom eld. Så vi kom tillsammans underfund med att luftballonger behöver luft och värme (eller som barnen sa, eld) för att kunna flyga.


Vi tittade vidare på bokomslaget och barnen såg fåglar, en regnbåge, häst, kor och en groda.


I läroplanen för förskolan står det att
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa (Lpfö18)



Populära inlägg