Grej of the day - fjärilen

 Läroplanen menar att förskolan ska kontinuerligt utmana barnen vidare genom att inspirera till nya upptäckter och kunskaper. I tema-boken som vi arbetar med har vi fått veta att Doddo förvandlats till en fjäril. Detta har skapat funderingar hos barnen som pedagogerna anammat. Dagens planerade stund var en ny ”Grej of the day” som handlade om fjärilen. De barn som inte var i femårsgruppen fick ta del av en förberedd presentation som innehöll fakta om fjärilen samt en liten filmsnutt om just fjärilar.

Syftet var att ge barnen lite mer kunskap om fjärilens liv.

Läroplanen menar också att barnen ska erövra förmågan att kommunicera, söka ny kunskap och samarbeta är nödvändig i ett samhälle som präglas av stort informationsflöde och kontinuerlig förändring. Grej of the day går ut på att barnen får en ledtråd om något. Ledtråden för dagens aktivitet var ”från ägg till färgglada vingar”. Barnen funderade en stund och kom med olika gissningar:

”fågel”, ”fladdermus”, ”höna”, ”tupp, men den kan inte flyga”.

Förskolan ska drivas på vetenskaplig grund och författarna i boken ”barn och naturvetenskap” menar att vi vuxna kan inte kika in i barnens huvuden för att få syn på vad de tänker, men vi kan observera deras handlanden och sedan dra slutsatser om den tankeprocess de förmodligen genomgår. Barnens tankeprocess var väldigt intressant då de tänkte på ägg och vingar och kopplade detta till fågel. När gissningen var slut fick de se bilden på fjärilen.

Något intressant hände när de fick se bilden på fjärilen, då ett barn säger ordet fjäril på sitt hemspråk: danska. Vi fick alltså också utveckla våra språkkunskaper och lära oss att ordet fjäril på danska hette ”sommerfugl”. Läroplanen menar att barn med annat modersmål än svenska ska ges möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål, detta kunde vi till viss del tillgodose under denna pedagogiska stund.

Efter att barnen fått gissa och konstaterat att det var fjärilen vi skulle prata om fick de lära sig kort fakta om fjärilen. Visste ni att fjärilens mamma och pappa dör efter att dem parat sig och lagt ägg? Eller visste ni att fjärilen bara kan se 3 färger? (röd, grön och gul) 

Sedan fick barnen också titta på en kort filmsnutt om fjärilen. Vi avslutade sedan den pedagogiska stunden med att dela upp barnen i 2 grupper för att skapa våra egna fjärilar. Några var i ateljén och några på avdelningen. Här kommer lite bilder på barnens konstverk: 













 

Populära inlägg