Vårtecken

I veckan har vi varit ute på promenad för att leta efter vårtecken. Vi har pratat om att vissa fåglar flyttar söderut när det är kallt och vinter och att de sedan kommer tillbaka på våren. Vi har också pratat om att blommorna knoppar när det börjar bli varmt och när solen skiner på dem. 

I Lpfö 18 står det att förskolan ska ge varje barn förutsättning att utveckla ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling


När vi såg en fågel berättade vi att det finns många olika fågelarter och att de kvittrar och kommunicerar på olika sätt. Vi nämnde även att de kommer tillbaka när det är varmt och när de kan hitta mat ute igen.



Vi hittade några blommor som hade börjat att blomma. Vi diskuterade återigen vad blommor behöver för att kunna växa. Barnen är väldigt bekanta med att solljus behövs och då berättade pedagogerna att solljuset tittar fram på våren och att det är en av sakerna som gör att blommorna börjar att växa.


Vi har läst en bok som heter "Varför vill du inte blomma?" av Katarina Macurová. 


Boken är pedagogisk och visar hur det kan se ut under jorden när plantor växer. Barnen fick även se hur rötter ser ut. I boken får vi se att nallen skyddar sin "ros" (som egentligen är en morot) med ett parasoll när det blir för varmt. Vi kom då in på att växter behöver solljus men att för mycket kan vara skadligt. Vi kommer framöver under terminen att undersöka rotsystemet lite noggrannare. 

Populära inlägg