Värdegrundsarbete på Kaninen under terminensgång

 Hej igen!

Som en naturlig del i förskolans arbetet och utifrån förskolans styrdokument Lpfö18 så har vi jobbat med värdegrunder i barngruppen för att ge barnen möjlighet att utveckla sin förmåga till empati och omtanke om andra samt  att stärka deras medkänsla och förståelse för andra människors situation. Vi har även inkluderat barnkonventions böcker i vårt projektarbete genom att vi läste några böcker som "Äta mat" ,"Känna trygghet". Vi samtalade med barnen om  hur viktigt är att äta rätt sort mat för att kroppen ska må bra och  att kunna utveckla och att även djuren behöver också äta  rätt sort mat för att må bra.


Barnen hade många kloka kommentarer som att det är" bra att äta mycket frukt och grönsaker", "det är inte bra att äta mycket godis" osv. Så härligt att se  och lyssna på era barn som kan samtala, förstå och reflektera över det som de lär sig på förskolan. 

I samband med lästa sidor från Kurrans och Pigans bok så har barnen tyckt synd om den skadade larv och barnen ville hjälpa larven och ta hand om larven, så utifrån det bestämde vi oss tillsammans med barnen att vi ska skapa ett litet hus till larven så att larven kan bo här hos oss. Som barnen levde sig in i uppdraget och med stort omtänksamhet och engagemang  gjorde huset till larven både inomhus och ute.




Utifrån barnens intresse för djurens mat och boende så fortsätter vi att jobba vidare  med att ta reda på var bor ekorrar, kaninen, igelkottar ,maskar, nyckelpigor och vilken sorts  mat behöver dom för att må bra. Vi har även läst för barnen en bok "Om jag bodde någon annanstans" som handlar om att föreställa sig att bo någon annanstans i världen, precis som lilla larven har fått ett boende hos barnen på Kaninen.

Även igelkott och Kanin från "Tio små kompisböcker" har kommit på besök hos oss och ville vara med  barnen när vi läste några böcker som "Samarbeta, "Vänta på din tur" och "Lyssna och kom överens". Genom de här böcker främjade vi kompisrelationen, samarbetsförmågor och trivsel i barngruppen.

Utöver det så har barnen lekt olika lekar som handlar också om samspel. empati, vänskap och samarbete.




Populära inlägg