Larvar, nyckelpigor, elefanter och havsdjur!

Denna vecka har det hänt en hel del spännande saker, både inomhus och utomhus.

I läroplanen Lpfö 18 står det att förskolan ska ge varje barn förutsättning att utveckla nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära 

Ute på gården hittade vi en larv och en nyckelpiga. Vi pratade om vad barnen vet om larvar och nyckelpigor. Vi berättade inte om larvens utveckling till fjärilsstadiet eftersom boken så småningom kommer att ta upp detta. Nedan följer barnens reflektioner:


Jag tror att han kommer att växa och att skinnet kommer att spricka. Jag tror att han kommer att vara en larv hela tiden. Han vill äta taggiga blad. Han äter inte just nu för att han är mätt. Han har ätit för många taggiga blad. 


Han vill leka kurragömma. Han tycker om att leka kurragömma.


Vi har hittat  en nyckelpiga. Den har vingar och prickar. Det är inte Pigan, den har inga prickar. Pigan är röd och vit!

När vi har kommit in och har samling så läser vi vidare ur boken och då upptäcker barnen att de har haft fel om Pigan. De berätta då att: 
Pigan har ju svarta prickar och gult skal. Nyckelpigan som vi hittade ute är inte Pigan för den hade rött skal. De känner varandra, de älskar varandra. Pigan är en flicka, den röda är också en flicka. De är systrar!



 
Vi kom vidare i boken och fick se lite mer av Dodos utveckling. Barnen trodde inte att det var Dodo på bilden med de stora ögonen. De menade att det kunde vara en elefant. 

Han trillade ner från taket och då blev han en elefant. 
Ett annat barn kommenterade då att elefanter är ju inte bruna, de är grå! Jag tror inte att det är en elefant. Jag tror inte att det är Dodo heller. Jag tror att det är ett havsdjur, de simmar i havet och har vassa tänder och näsa!"

Populära inlägg