Skatter och våralster

Kurran och Pigans vinteräventyr

Denna vecka har vi avslutat vårt vintertema. Vi tittade lite extra i "Kurran och Pigans vinteräventyr", speciellt avsnitten om att djuren går i ide och så pratade vi om trädens utveckling från vinter till vår osv. Efter att vi hade pratat om att djur går i ide så letade barnen efter insekter, speciellt nyckelpigor, ute på gården. De hittade inga nyckelpigor och de drog slutsatsen att Pigan sover nu under vintern.


Vi har nu börjat att prata så smått om våren, och som ett avslut så pratade vi om vinterns kännetecken och vad vi har att vänta oss inför våren. Barnen sa att "på vintern snöar det och är kallt, vi fryser. Fåglarna flyttar till ett varmare ställe. Ankorna kan inte bada i vattnet för det har frusit till is. Löven faller ner från träden och kommer tillbaka på våren." Dagen efter våra diskussioner om vintern och våren gick vi ut på en promenad i närområdet och barnen fick då återigen se den frusna dammen (se inlägg från 25/2) och då reflekterade de att ankorna inte kan simma i dammen för att det är is men att de kanske sover på isen istället.

I Lpfö 18 står det att förskolan ska ge varje barn förutsättning att utveckla förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur


   Kurrans skatt


Nu har vi börjat att läsa "Kurrans skatt" som går mer in på våren och vårtecken. Vi har läst några sidor ur boken och barnen blev väldigt intresserade av skatten som Kurran och Pigan hittar. Efter att vi har läst några sidor ute på gården så gick barnen genast på skattletarjakt. De grävde en grop och hittade en fin skatt, om denna sa de att det var samma skatt som Kurran och Pigan hittat och att den var gul. De hämtar sedan en spade och påpekar att det är samma gula färg.


Barnen har även fått lyssna på "de fyra årstiderna" av Vivaldi medan de ritade vårtavlor. Barnen ritade en massa färgglada blommor. De sa att blommorna luktar gott och att de längtar tills våren kommer.

Populära inlägg