Blogg in från köket
Tankar
bakom en veckas matsedel.
Jag
följer riktlinjerna ifrån livsmedelsverket angående vad barn behöver i
måltiderna.
Barn behöver mycket näring för att växa och utvecklas
på rätt sätt. Men barn äter inte lika mycket som vuxna. Det innebär att barn
behöver näringstät mat, mat som innehåller mycket näring i förhållande till
mängden mat.
För att lära barnet
hur en bra måltid ser ut kan man ta hjälp av tallriksmodellen. Tallriksmodellen
visar innehållet i en hel måltid och proportioner mellan de olika delarna på
tallriken.
- En stor
del är grönsaker och rotfrukter
- En stor
del är potatis, pasta, ris eller liknande
- Den lilla
delen är kött, fisk, kyckling, ägg eller vegetariskt alternativ.
Komplettera
måltiden med bröd, en frukt och vatten eller lättmjölk.
Frukt och grönsaker
innehåller många näringsämnen, bland annat vitaminer, mineraler och kostfibrer.
Barn behöver
ungefär 400 gram frukt och grönt per dag. Hälften av grönsakerna bör vara grova
grönsaker, till exempel morötter, broccoli, bönor, blomkål, kålrot eller
vitkål.
För barn under fyra
år är det bra om frukt och grönsaker ingår i kosten varje dag, gärna vid varje
måltid
Bröd,
flingor, gryn, fullkornspasta och fullkornsris innehåller mycket fibrer som
mättar länge, men också vitaminer och mineraler. Eftersom olika spannmål
innehåller lite olika näringsämnen är det bra att variera sorterna, och inte
bara äta exempelvis havregryn eller vete. En smörgås med magert pålägg är ett
bra mellanmål.
Barn behöver bland annat kalcium och D-vitamin, som är
viktiga för skelett och tänder. Ett enkelt sätt att se till att få i
sig det är att äta eller dricka ungefär en halv liter lättmjölk eller andra
magra mjölkprodukter om dagen. Även mjölk som finns i maten och ost räknas in.
Rådet att
dricka lättmjölk gäller alla barn och syftar inte i första hand till att minska
intaget av kalorier, utan av mättat fett.
När jag
komponerar en veckas matsedel utgår jag ifrån lunchen och bygger sedan på
frukost och mellanmål för att se så att måltiderna blir kompletta .
För att
minska på köttmängden, som är rekommendationerna , tillsätter jag ofta
baljväxter I maten, som är en stor proteinkälla.
Måndagar
serveras vegetarisk lunch.
Tisdagar
serveras fisk, varannan vecka stekt och varannan gratäng.
Onsdagar
serveras korv/kyckling/köttfärs/kött.
Torsdagar
serveras soppa med hembakat bröd.
Fredagar
serveras något lite festligare, nåt som barnen önskat.
Frukostarna
består av fil med flingor/mussli, eller gröt, samt smörgås med pålägg, frukt
eller grönsak och mjölk
Fredagarna
är mys med ägg frukost och varm choklad.
Mellanmålen
är baserade på smörgås, men finns alltid något mer.
Efter
fisk eller soppdag har jag alltid ett matigare mellanmål typ varm korv,
hamburgare, pizza, potatisbullar eller liknande.
Varje
vecka finns hemgjord bärsmoothie och fredagen lite mer festlig men dock
sockerfritt.
Jag
använder oftast banan eller dadlar som sötningsmedel om jag bakar nån kaka
eller liknande.
Om ni
sitter på något gott recept hemma I stugorna, som barnen älskar, tar jag
tacksamt emot det, kom gärna förbi köket, dörren är alltid öppen.