Blogg in från köket

 

Tankar bakom en veckas matsedel.

 

Jag följer riktlinjerna ifrån livsmedelsverket angående vad barn behöver i måltiderna.

Barn behöver mycket näring för att växa och utvecklas på rätt sätt. Men barn äter inte lika mycket som vuxna. Det innebär att barn behöver näringstät mat, mat som innehåller mycket näring i förhållande till mängden mat.

För att lära barnet hur en bra måltid ser ut kan man ta hjälp av tallriksmodellen. Tallriksmodellen visar innehållet i en hel måltid och proportioner mellan de olika delarna på tallriken.

  • En stor del är grönsaker och rotfrukter
  • En stor del är potatis, pasta, ris eller liknande
  • Den lilla delen är kött, fisk, kyckling, ägg eller vegetariskt alternativ.

Komplettera måltiden med bröd, en frukt och vatten eller lättmjölk.

Frukt och grönsaker innehåller många näringsämnen, bland annat vitaminer, mineraler och kostfibrer.

Barn behöver ungefär 400 gram frukt och grönt per dag. Hälften av grönsakerna bör vara grova grönsaker, till exempel morötter, broccoli, bönor, blomkål, kålrot eller vitkål.

För barn under fyra år är det bra om frukt och grönsaker ingår i kosten varje dag, gärna vid varje måltid

Bröd, flingor, gryn, fullkornspasta och fullkornsris innehåller mycket fibrer som mättar länge, men också vitaminer och mineraler. Eftersom olika spannmål innehåller lite olika näringsämnen är det bra att variera sorterna, och inte bara äta exempelvis havregryn eller vete. En smörgås med magert pålägg är ett bra mellanmål.

Barn behöver bland annat kalcium och D-vitamin, som är viktiga för skelett och tänder. Ett enkelt sätt att se till att få i sig det är att äta eller dricka ungefär en halv liter lättmjölk eller andra magra mjölkprodukter om dagen. Även mjölk som finns i maten och ost räknas in.

Rådet att dricka lättmjölk gäller alla barn och syftar inte i första hand till att minska intaget av kalorier, utan av mättat fett.

 

När jag komponerar en veckas matsedel utgår jag ifrån lunchen och bygger sedan på frukost och mellanmål för att se så att måltiderna blir kompletta .

För att minska på köttmängden, som är rekommendationerna , tillsätter jag ofta baljväxter I maten, som är en stor proteinkälla.

Måndagar serveras vegetarisk lunch.

Tisdagar serveras fisk, varannan vecka stekt och varannan gratäng.

Onsdagar serveras korv/kyckling/köttfärs/kött.

Torsdagar serveras soppa med hembakat bröd.

Fredagar serveras något lite festligare, nåt som barnen önskat.

 

Frukostarna består av fil med flingor/mussli, eller gröt, samt smörgås med pålägg, frukt eller grönsak och mjölk

Fredagarna är mys med ägg frukost och varm choklad.

 

Mellanmålen är baserade på smörgås, men finns alltid något mer.

Efter fisk eller soppdag har jag alltid ett matigare mellanmål typ varm korv, hamburgare, pizza, potatisbullar eller liknande.

Varje vecka finns hemgjord bärsmoothie och fredagen lite mer festlig men dock sockerfritt.

Jag använder oftast banan eller dadlar som sötningsmedel om jag bakar nån kaka eller liknande.

Om ni sitter på något gott recept hemma I stugorna, som barnen älskar, tar jag tacksamt emot det, kom gärna förbi köket, dörren är alltid öppen.

Populära inlägg