Snigeln utforskar


Idag har vi på snigeln delat oss i två grupper där barnen blev erbjudna olika aktiviteter. Den ena gruppen använde mikroskopiska ägget för att undersöka olika saker på nära håll. Vi undersökte sand, glitter, tröjor, hår och annat som fanns i närheten. Vi tittade även på "smuts under naglar" och pratade om det hur viktigt är att man tvättar händerna. 

"Det ser ut som popcorn" var det några barn som sa, och ja, det gjorde det faktiskt när vi zoomade in sanden! Längre fram kommer det mikroskopiska ägget att användas mer. Barnen kommer också att få en möjlighet att utforska på egen hand i samråd med vuxen. Detta ger barnen möjlighet att upptäcka och utforska teknik i vardagen, som enligt läroplanen är ett av förskolans många uppdrag. 










Den andra gruppen tog med sig sina kikare och gick på jakt efter musens dörr. Vi frågade barnen hur de trodde att dörren såg ut. Någon trodde att den var röd, någon blå och ett barn sa att dörrar kan vara svarta och bruna också. Vi frågade om barnen trodde att storasysters dörr skulle vara lik våra dörrar, barnen svarade: att storasyster är en mus, så hennes dörr måste vara liten. Så jakten på en liten dörr började igen och först så trodde barnen inte att de skulle hitta den men med sina kikare spanade barnen vidare och *vips* så hittade dem storasysters dörr. Mycket riktigt var det en liten, liten dörr. Vi stannade en stund vid dörren och barnen frågade: Var är musen? och knackade försiktigt bredvid dörren. Men storasyster öppnade inte. Vi kom fram till att storasyster nog sover. 

Efteråt gick denna gruppen in i ateljén och började plocka fram för ett färgexperiment. Då sa ett barn "ska detta bli en regnbåge?" Vi använde olika glas med vattenfärg i och papper som doppades i vattnet men ingenting hände, så vi beslutade oss för att prova samma sak fast med karamellfärg i glasen och då blev det mycket mer spännande. Vi gjorde detta experimentet för att avsluta med fenomenet regnbåge. När vi läst ur projektboken den senaste tiden har vi sett och hört in barnens intresse för det som flyger och där kommer vi gå vidare. 


"Jag









Populära inlägg