Blogg in - En dag på snigeln

Hur en dag kan se ut på snigeln

På morgonen mellan 7.30-8.30 har vi frukostbuffe´. Barnen går in på Ekorren och äter frukost. Vi har på lugn musik för att barnen ska få en lugn start, vi äter och sitter och pratar om allt möjligt. Inne i byggrummet på snigeln projicerar vi upp tex. en skog, ett hav, en tågresa, flygresa mm. Vi har också olika aktiviteter som barnen kan välja mellan.

 Kl.8.30 delar vi upp oss till respektive avdelningar. 

Ungefär 9.15 har vi vår struktursamling. Samlingen skapar en gruppkänsla och där alla blir sedda. Vi sjunger först vår snigelsång  "Här kommer alla sniglar ", med melodi från  "Här kommer Pippi Långstrump" . Därefter går vi igenom dagen med hjälp av bilder och TAKK tecken till varje moment. Även vilken veckodag och månad det är. Vi går även igenom vilka barn som är på förskolan och vilka som är inte här. Det gör vi för att barnen ska lära sig varandras namn och för att skapa en gemenskap i barngruppen. Sen blir det fruktstund och efter det brukar vi sjunga några sånger som barnen väljer eller så tar fram en eller två sångpåsar. När vi sjunger använder vi även TAKK tecken för att förstärka språket och förståelse. 
Strukturschemat är viktigt för att skapa en förståelse och tydlighet för hela dagen.


Därefter delar vi in barnen i mindre grupper och arbetar med vårt projekt samt högläser från boken ett par gånger i veckan, detta sker i både helgrupp och i mindre grupper. Vi är utomhus en hel del också och har olika aktivitetsstationer därute. Därefter går vi in och tvättar händerna, toalettbesök och blöjbyte innan det är dags för lunch. När klockan är 11 sätter vi oss och äter lunch. 

Efter maten är det dags för sovvila för de barnen som ska sova och de andra barnen har uppevila. På uppevilan läser vi olika böcker som både vi och barnen väljer. Ibland ser vi något pedagogiskt program eller på en pedagogisk film. Därefter kan vi spela spel, lägga pussel, rita, leka med lera. Olika rollekar i familjerummet och bygglekar i byggrummet.













Kl.14 har alla barnen vaknat, bytt blöja och varit på toaletten och då äter vi mellanmål. Därefter brukar vi gå  ut på gården eller så stannar vi inne och arbetar med vårt projektet eller leker. Lek är viktigt för barnen. De lär sig turtagande, dela med sig, samarbeta mm. 

Kl. 16.20 går vi till avdelning  Nyckelpigan där vi stänger för dagen. En stund senare äter de barnen som är kvar frukt igen. Klockan 17.30 stänger förskolan och dagen är slut!


 









Populära inlägg